MENÜ

 

NATUROL

Hidegen sajtolt étolajok
 

 

MÁRIATÖVISMAG OLAJ

A máriatövis* termése az európai gyógyszerkönyvekben is szerepel. Több gyógyszer, gyógytermék és étrend kiegészítő  alapanyaga. Olajában szilimarin vegyület található, amely antioxidáns hatású vegyület, ún. flavonoid-származék. A máriatövismag olajat az alábbiakra használhatjuk:

  • Akut és krónikus májkárosodások elkerülésére és a már kialakult ártalmak mérsékelésére;
  • Májgyulladás, májnagyobbodás, májzsugor, zsírmáj esetében, valamint vegyszerek, gyógyszerek és alkohol által okozott májkárosodások megelőzésére és kezelésére;
  • Alkalmazzák gombamérgezés esetén a szilimarint intravénásan is;
  • Használatos – igen jelentős eredménnyel – a női meddőség gyógyításának elősegítésében.

Adagolási javaslat: napi 1-2 teáskanállal, étkezés előtt.

Kiszerelés: 100 ml, 250 ml, 500 ml

* Máriatövis: (latinul Silybum marianum) már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták. A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. A máriatövis termése legnagyobb mennyiségben olajat (15-30%) és fehérjét (20-30%) tartalmaz, de gyógyászati szempontból az összefoglaló néven szilimarinnak nevezett vegyületkeverék (kémiailag flavonolignánok) bír jelentőséggel. A termés 2-3%-át kitevő szilimarin hasonló szerkezetű vegyületek keveréke: legnagyobb mennyiségben (kb. 50%) szilibinint, ezen kívül jelentősebb mennyiségű szilikrisztint, szilidianint, izoszilibinint tartalmaz. --- A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete, amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit.  a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az Év Gyógynövénye:

 

 

Asztali nézet