MENÜ

 

NATUROL

Hidegen sajtolt étolajok
 

 

FOKHAGYMÁS NAPRAFORGÓ ÉTOLAJ

A fokhagyma jótékony hatását az ősi Egyiptom óta ismerjük. Ez a növény az ókor népénél is nagy becsben állott. Hatóanyaga az alliin*.

  • Jelentős alvásgátlót tartalnaz, ezért akadályozza a vérrögök képződését, így jelentősen segíti a stroke katasztrófa megelőzését, valamint az érelmeszesedés kialakulásának csökkentését;
  • Jelentős vérnyomáscsökkentő hatása van;
  • Enzimeket tartalmaz, vitaminokat és antibiotikus hatású vegyületeket, melyek a bélrendszerben a krónikus erjedési folyamatokat gátolják. Az idősebb korosztályban a gyakori puffadást szüntetik meg;
  • Salátákra is kiválóan alkalmas.

Adagolási javaslat: napi 2-6 teáskanállal, illetve ízlés szerint.

Kiszerelés: 100 ml, 250 ml, 500 ml

 

*A legújabb tudományos kutatások szerint a fokhagyma főzés előtti szeletelése, aprítása, darálása vagy préselése jelentős mértékben növeli eme fűszernövény egészségvédő tulajdonságait. De vajon hogyan?

A dolog titka az, hogy a fokhagyma számos kéntartalmú vegyületben gazdag. Az egyik ilyen – a kutatók számára egyébként jól ismert – vegyület az alliin. Az alliin és kapcsolódó enzimje, az alliináz egyaránt aktív hatóanyagai a fokhagymának, de annak teljes és töretlen állapotában egymástól elkülönülten találhatók meg.

Amikor a fokhagymát felvágjuk, megrágjuk, apróra szeleteljük vagy összezúzzuk, ezen aktív hatóanyagok kiszabadulnak, és közvetlen kölcsönhatásba lépnek egymással. Egészen pontosan az alliináz nevű enzim az alliin molekulával érintkezve egy teljesen új vegyületet, allicint hoz létre. Az allicin a fokhagyma egy olyan rendkívül értékes hatóanyaga, amely a kutatások szerint javítja a keringési rendszert, antibakteriális hatású, és nem mellesleg véd a rák ellen (az allicin felel egyébként a fokhagyma erős és csípős ízéért is).

Ha tehát sütés-főzés előtt a felaprított, felszeletelt vagy összezúzott fokhagymát 5-10 percig állni hagyjuk, akkor elegendő időt hagyunk arra, hogy az alliináz és az alliin kölcsönhatásából allicin jöjjön létre, és ezáltal jelentősen megnöveljük a fokhagyma egészségvédő hatását.

 

Asztali nézet